Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2007 21:52 - Мъжете и жените – само приятели?
Автор: boyoto Категория: Тя и той   
Прочетен: 10936 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 09.09.2007 23:42


Ако някой твърди, че мъжете и жените не могат да бъдат само приятели, вероятно има предвид сексуалното напрежение, което бушува между всеки хетеросексуален мъж и всяка нормална жена. А има я и оная странна ревност, която трови иначе разумните хора, когато важен за тях човек се сближи с представител на другия пол. Ако към всичко това добавим и неотменните различия между половете… какво се получimageава?

imageimageimage

Специалистите по комуникации са единодушни, че все пак това приятелство е възможно. Противното убеждение май произтича от отминала епоха, от едно време, в което жените си стояха вкъщи и се грижеха за дома, а мъжете работеха. Тогава единственият начин да бъдат заедно е бил красивата емоционална връзка – романтичната любов.

Днес обаче мъжете и жените работят заедно, споделят общи интереси и общуват социално. А нежният пол безвъзвратно навлиза в типично мъжките зони, области и професии.

Колкото и сложно, колкото и несигурно да ви звучи, мъжете и жените могат да бъдат и само приятели. Това приятелство се случва и дори се развива. Но е изправено пред цял куп предизвикателства:

1. Дефиниране на отношенията: просто приятели или любовници?

Според изследване на Journal of Social and Personal Relationships на 20 двойки приятели платоническата любов съществува. “Приятелското привличане”, или иначе казано – връзката, свободна от страст, е нещо реално. Все пак разграничаването на романтичните, сексуалните и приятелските чувства може да се окаже трудно и деликатно.

2. Преодоляване на привличането – дай да не говорим за секс

Вероятността сексуално привличане да нахлуе в уравнението на разнополовото приятелство, пронизва през цялото време съзнанието ни. Една обикновена, платоническа прегръдка внезапно би могла да придобие и любовен смисъл. Опитваме се да поставим нещата в схемата “приятел-приятел”, ноооо… невинаги това е възможно. Желано или не, привличането не може да бъде пренебрегнато.

Теоремата “Хари и Сали” показва, че мъжете и жените не могат да бъдат просто приятели дори само заради това, че рано или късно ще се стигне до секс или поне до сексуално привличане. А след като се стигне до секс, нещата влизат в едно ново, непознато до този момент, измерение. Измерение, в което например не може да не се обадиш безпричинно на приятеля си/ приятелката си две седмици, без да не си навлечеш големи неприятности.

Сексът, казва една моя приятелка, причинява на разнополовите приятелства една непоправима вреда. Като например това, което тя самата направила като дете в предучилищна възраст – в желанието си да види откъде точно излиза музиката, нарязала една грамофонна плоча на Кичка Бодурова. И все пак тази моя приятелка си призна, че моментът, в който тя ентусиазирана от собствената си смелост, завряла ножицата във винила, бил причинен от някаква кисело-сладка меланхолия…

 image

3. Постигане на равенство – играта на властта

Приятелството би трябвало да представлява равнопоставеност на участниците в него. В действителност, в онези културни общества, в които мъжете винаги са били по-равни от жените, мъжкото доминиране, престижът и властността са голяма част от товара, който носим със себе си във връзките ни. Жените са застрашени от несъзнателно възприемане на по-подчинена роля в разнополовото приятелство, макар че това постепенно се променя.

4. Общественото мнение – какво ще си помислят мама… и комшиите

Може би обществото не е напълно готово да възприеме приятелството между мъжа и жената без сексуалния подтекст. Хората с близки приятели от противоположния пол почти винаги са обект на подигравателни въпроси, намеци или скептични реплики като тази: “Абе вие наистина ли сте само приятели, или…” Това в най-голяма степен важи за по-старото поколение, израснало в едно време, когато мъжете и жените умишлено са разделяни по полов признак чак до бракосъчетаването.

5. Ами сега? Намиране на приятели

Откакто работното място, а и другите територии за социална изява, стават все по-достъпни за жените, представителите на двата пола се смесват все повече. Странно е обаче, че мъжете и жените продължават да имат изненадващо малко възможности за взаимодействие и общуване.

Момчетата и момичетата сформират свои отделни групи по полов признак още в началното училище. Така те се научват да общуват помежду си. По-късно, когато по време на пубертета техните групи се смесят, момчетата и момичетата започват да се възприемат като потенциални гаджета, защото преди това не са имали възможност да се опознаят и да общуват като приятели. Този фактор влияе чак до навлизане в зряла възраст.

Тези обстоятелства може и да изглеждат застрашителни, но приятелството по схемната “мъж - жена” днес е вече не само възможност, но и необходимост. Ако мъжете и жените днес заедно работят, играят и живеят в нашето общество, те трябва неизменно да се научат да се разбират и да общуват един с друг.

6. Приятелството не значи равни възможности

Пубертетът реално събира момичетата и момчетата в шести –седми клас. Поддържането на разнополовото приятелство обаче след като всеки един развие сериозна връзка или брак. Броят на разнополовите приятелства продължава да намалява с годините ни – това не е неочаквано, защото повечето от възрастните са израснали във времето, когато връзките с противоположния пол извън семейната двойка са били табу.

7. Мъжете печелят повече от това приятелство

Вече има доказани разлики между женското и мъжкото приятелство. Жените прекарват по-голямата част от времето, обсъждайки мислите и чувствата си, докато мъжете са значително повече групово ориентирани. Те се събират, за да играят нещо, да пътуват, да говорят за спорт или бизнес. Те рядко споделят чувства или лични впечатления. Това обяснява защо те получават повече от приятелството си с другия пол. В такива чисто приятелски отношения с жените силният пол най-много харесва емоционалните си разговори с жените. Специалистите по комуникации твърдят: “Жените се доверяват на жени, мъжете се доверяват на… жени”

8. Жените също печелят

Представи си, че си жена. Представи си сега, че доста често ти се налага да успокояваш часове наред своя приятелка, чието сърце е разбито от неправилния избор на партньор. А общувайки с мъже – приятели, жените свободно могат да се шегуват и да се закачат, без да влагат емоции дори при такива тъжни теми. Приятелството с мъжете е ненатоварващо и наистина може да е истинско удоволствие за жената. От друга страна, някои жени харесват покровителственото, фамилиарно отношение на своите мъже – приятели. Както и неочакваната топлина, която биха получили в общуването си с тях. Всъщност това, което сякаш най-много харесват, е възможността да вникнат в начина на мислене на мъжа…

9. Приятелството мъж – жена е политическо

Днес мъжете и жените все по-често получават еднакви права. Това определя тяхното смесено приятелство като вид политически пакт. Те се ангажират в равноправни отношения или просто не стават приятели. Мъжете и жените стават все по-андрогенни – техните социални роли стават все по-еднакви. Мъжете се стремят да придобият някои от типично женските качества, докато жените пък се опитват да възприемат традиционно мъжки черти като самоувереност и агресивност.

Каквото и да си говорим, приятелството между мъжете и жените не само е възможно, но е все по-необходимо. Всъщност то силно прилича на една романтична любовна връзка. Връзка, лишена от капана на секса, връзка чисто платоническа и силна.



Тагове:   мъжете,


Гласувай:
0



1. анонимен - Мъжете - приятели
10.09.2007 18:30
никога не можеш да замениш с жени, не мога да обясня точно защо. Те са други, не ти досаждат с личните си неща и ако имате общи интереси са ти повече от другар и спътник, пък и не са суетни и не те занимават с дреболийки.Не се постига лесно това приятелство, ако то е истинско обществото не пречи дори и с мислите си - то почти не съществува, да не кажа, че е излишно и за двамата.Приятелството между жени е нетрайно и честичко предателско. За приятелството , каквото и да е то най е важно разбирането. Много хора се лишават от приятели от др. пол поради ред причини и си имат " приятели ", с който уж си допадат... Приятелството не бива да е тежест, а необходимост. Как мислите Вие?
цитирай
2. sever - ха-ха, кой го казва!! финалният гонг
10.09.2007 18:44
вярваш ли си??
цитирай
3. boyoto - sever
10.09.2007 19:32
Ти пък сега защо не ми вярваш? :)
цитирай
4. sever - защото звучиш платонично в този пост ;))
10.09.2007 19:52
а си твърде неплатоничен в желанията си
цитирай
5. boyoto - sever
10.09.2007 19:54
зависи в кои :) и с кого
цитирай
6. internationalist - Батка,
12.09.2007 20:11
както винаги те чета с удоволствие.Точен си много,а таланта ти и слепец ще го забележи,разбираш ли.
Keep going,I'll be after You!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boyoto
Категория: Тя и той
Прочетен: 3592911
Постинги: 221
Коментари: 2531
Гласове: 5256
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930